Zondag 8 oktober 2017. Ik zit klaar op de tribune van HSV Sport. De derby van deze club tegen Always Forward is al vroeg in de competitie van wezenlijk belang: de strijd om de koppositie in de stand in de vierde klasse C. De voorgaande ontmoetingen in het kader van oefenen, Hoorns kampioenschap en beker zijn ineens volslagen onbelangrijk en nietszeggend. Het gaat nu om het echie. En ze hebben er zin in, allebei.
Ik moet bekennen dat mijn ijdelheid aanleiding gaf tot het raadplegen van mijn ‘voorspelling’ voor vandaag in de AF voetbalpool. Ik was volgens Hans al op de eenzame eerste plaats gekomen na twee wedstrijden….. En die koppositie wilde ik eigenlijk wel behouden, zeker daar die uitslag het etiket ‘lang niet gek’ zou dragen en inhield dat de schade beperkt zou blijven. Overwegingen: Forward is niet gebaat bij een grasveld dat nogal hobbelig en lang niet gemaaid is, en: die jongens van HSV zijn ouder en zwaarder en hebben meer ervaring…
Kortom, zo zat ik erbij. Optimist, toch, omdat de Forwardjeugd toch duidelijk had laten zien over ‘potentie’ te beschikken.
Het verloop van de wedstrijd was zodanig dat ik mijn voorspelling kon koesteren. Vooral in het laatste deel van de tweede helft liet het zich aanzien dat er in de stand wel geen wijziging zou komen. Spanning genoeg, daar niet van, maar steeds met voor mijn vooruitblik gunstig effect.
En toen was daar die plotselinge scherpe uitval met Tom de Weerd aan de bal alleen op weg naar de HSV-goal. Zijn nijdig en precies gemikt schot over de grond langs de uitkomende keeper trof doel en veroorzaakte terstond een explosie van enthousiasme onder het talrijke publiek. Ineens bleek dat ‘heel Forward’ op de wedstrijd was afgekomen…. Rondom het veld gejuich. Zelfs enige voorzichtige (let op de leeftijd…) pogingen tot sprongen in de lucht.
En wat zich in het veld afspeelde!!
Ik zat er wat verdwaasd bij, denk ik, na de juichkreet die ook ik slaakte.
Daar ging mijn onaantastbare positie tot dan toe. Vijf punten in de pool werden daar even door die gladde spits weg geknald. Koppositie? Welke?
En daar ligt nu mijn dilemma: welke koppositie?
Ik ben er voorwaardelijk tevreden mee de mijne in de pool verloren te hebben. Voorwaardelijk: AF op de eerste plaats in de competitie volhouden. VOLHOUDEN.

Bockx.